Thee met oliebollen

Allereerst een heel gelukkig, gezond, liefdevol en vooral lekker 2016 gewenst!
(Al dan niet met oliebollen, maar hopelijk wel met thee)

Net als de rest van Nederland ben ik het nieuwe jaar traditiegetrouw begonnen met rozijnen-oliebollen. Dat is trouwens de enige keer in het jaar dat ik ze eet: op de brug van Oud- naar Nieuwjaar. Ik vind  ze eigenlijk helemaal niet zo lekker, vaak te vet en sponzig, behalve met Oud & Nieuw , dan vind ik ze vreemd genoeg juist heeeerlijk. Zeker de oliebollen die ik dit jaar had. Maar dan niet-niet-niet met Champagne, want dat vind ik toch zo’n idiote en wansmakelijke gewoonte. Een aanslag op de smaakpapillen en een diepe belediging voor de drank in kwestie. Godslastering zelfs. Zum kotzen. Letterlijk. Maar dit terzijde.
Bij oliebollen dronk ik eigenlijk nooit iets, omdat alles ermee vloekte, zelfs water. Totdat gisteren mijn oog viel op een blikje Darjeeling First Flush thee, achterin mijn kast. Eigenlijk al te oud om nog te drinken, want een lentethee. Nou ja, het is welbeschouwd ook lente, al is het  1 januari. 12 Graden:  het moet niet gekker worden.
Maar al was deze lente thee al oud en  daarom flink teruggelopen in zijn complexiteit, toch rook hij nog prima drinkbaar.  Hij leek me  een interessante danspartner voor mijn eenvoudige, maar mooi wel ambachtelijk door Cindy’s moeder gemaakte niet vette, niet sponzige, super lekkere rozijnenoliebollen.  Bovendien: oliebollen staan niet bepaald bekend om hun diepgang en complexiteit; theoretisch moest het kloppen. Darjeeling wordt wel de Champagne onder de theeën genoemd, dus alleen daarom al bij uitstek geschikt voor Oud & Nieuw.
En ja hoor: bingoooooo! Fijne combi inderdaad. De thee brak het vet van de oliebollen, maakte ze lichter, frisser zelfs, voorzover je van fris kunt spreken bij een gefrituurde klomp deeg. De oliebol maakte de thee pittiger en tegelijk wat fruitiger. Het wrange was helemaal weg.
Een nieuwe traditie is geboren: vanaf nu alleen nog maar Darjeeling First Flush bij de oliebollen. Cheers!

Darjeeling First Flush thee en rozijnen oliebollen

Darjeeling thee met oliebollen