Chinese thee met een wel heel rare naam

Daar moest ik even van slikken. Frog Leg Tea? Het zal toch niet? Chinese kikkerbillenthee?
Ik kreeg er vandaag een sample van binnen, met de complimenten van Hotsoup. De thee was net binnen bij hen.
Het bleek om  een klassieke versie van Tieguanyin te gaan, half gerold, redelijk lang geoxideerd en geroosterd, voorjaar 2018.
Er kwam geen kikkerbil aan te pas, gelukkig. Het droge blad lijkt er een beetje op, dat is alles.

Frog Leg Tea

De eerste zet

Testen

Het was een intensieve werkweek en dan is het erg prettig om met mijn mooie Taiwanese theespullen nieuwe theeën uit te proberen, zo op de vrijdagavond. Lekker Zen met mezelf.

Ik begon met drie gram thee even kort te wassen met water van 98C. Na het afgieten van het waswater rook de Frog Leg Tea verrukkelijk: warm, diep, naar heel rijp zomerfruit en honing.
Vervolgens schonk ik hem op met 100 ml water van 98C en liet de thee 1 minuut trekken, in mijn handige, mooie, glazen theepotje, die ik van een vroege Sint kreeg.

Frog Leg Tea

Zen met mezelf

Proefnotities

De eerste zet was de thee nog wat dun en de smaken kwamen in vertraagde stapjes door. Eerst kwam de typerende Tieguanyinsmaak: metalig. Dat vindt niet iedereen, maar ik vind Tieguanyin vrijwel altijd een metalig randje hebben. Vervolgens smaakte hij zoet, bloemig,  rook naar kamperfoelie en geroosterd brood. De nasmaak had een vleug anijs, een toefje kamille en hij eindigde met zoete drop.

Frog Leg Tea

Close up van het blad

De tweede zet, met water van 90C, 1 minuut, had al meer diepgang. Mijn eerste associatie: abrikozenjam op geroosterd brood. De zoetheid ging over in bloemigheid, de kamperfoelie transformeerde vervolgens naadloos naar umami, ik kreeg een flits van dropmentos door, daarna verse, volle walnoot en appelpitjes. De sensatie was zowel fris als rijp, heel apart.

Frog Leg Tea

Zwemmende theeblaadjes

De derde keer zette ik de thee met koeler water, van 85C, en liet die 1,5 minuut trekken. Nu kwam umami als eerste naar boven, met een frisse ondertoon. Daarna smaakte de thee licht droppig, naar eucalyptus en Pottertjes, gevolgd door een golfje zoetige bloemigheid, gecombineerd met rijp fruit. In de lange nasmaak proefde ik perzik met steranijs in een umamibadje.

Frog Leg Tea: een rare naam, maar een heerlijke thee. Aanrader.